top of page
Search
  • Writer's pictureAyra

Ayra naar de maan ?

Hallo iedereen,


Vandaag is het zover, ik vertrek naar de maan.

Hihi, grapje.


Vandaag heb ik samen met papa een water raket gemaakt.

Kijk maar even naar de filmpjes, en dan vertel ik daarna hoe je eentje maakt.


Je heb wel een aantal dingen nodig, maar die heb je meestal wel in huis liggen.


  • Een ventielnaald om een bal op te pompen.

  • Een fietspomp

  • Een kurk die op een plastic fles past.

  • Een paar plastic flessen

  • karton of schuimrubber

  • Een handige papa of mama


Eerst maak je de raket.

Je neemt 2 flessen. Van één van de flessen snij je de onderkant af en die schuif je over de onderkant van de andere fles. Plak de beide flessen vast met wat tape of plakband.

Knip dan uit karton of als je misschien een vel schuimrubber hebt liggen de vinnen uit van de raket. Teken eentje op een stuk karton, knip die uit en dan kan je die gebruiken om de andere 3 over te tekenen. Dan zijn alle vinnen even groot. Plak deze op de fles met hot glue of plakband.

Zo de raket is klaar. Je kan hem ook nog verven als je dat wil, maar ik vind dat niet zo leuk en kan ook niet echt wachten, hihi.

Nu moet je naar je handige papa of mama eens heel lief kijken en vragen of ze een standaard wil maken om de fles in vast te houden.

Papa heeft er eentje gemaakt uit restjes hout. Maar hij zegt dat je het ook kan doen met een stok en een plastic buisje of een kartonnen buisje die je vastmaakt aan de raket. De stok zet je dan goed diep in de grond en dan schuifje het buisje erover. Kijk maar naar de tekening.

Neem het ventieltje om een bal op te pompen en druk die door de kurk. Als de kurk niet goed aansluit op de fles, dan kan je er een beetje tape rond doen om de kurk dikker te maken. Papa zegt dat teflon tape het beste gaat werken. Je papa of mama kent dat wel maar gewone plakband moet ook lukken denkt hij.

en dan is het zover, je vult de fles met een beetje water, maar 1/5 vol. Dank je wel juf Elissa om ons te leren over 1/2 en 1/3 en ... want nu kan ik dat gebruiken!

Zet dan de kurk op de fles en pompen maar!


Misschien vraag je je af wat er allemaal gebeurd en hoe het komt dat die fles de lucht inschiet?

Wel de kurk houdt alle lucht tegen die je erin pompt. Al die lucht in de fles wordt heel hard samengedrukt tot dat de kurk het niet meer kan houden. De kurk schiet los en alle lucht wilt nu zo snel mogelijk uit de fles en drukt het water door de smalle opening van de fles. En door die kracht schiet je fles, euh ik bedoel natuurlijk je raket, de lucht in. cool hé


P.S. IK HEB DE COOLSTE PAPA DIE ER IS :)


Natte groetjes, liefs Ayra xx

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page